Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

John Updike: a modern Amerika egyik legtermékenyebb írója

1932 március 18-án született John Updike, a modern amerikai irodalom egyik legtermékenyebb írója.

Miután sikeres íróvá vált, Updike megfogadta, hogy évente kiad egy könyvet. Fogadalmához tartotta is magát egészen 2009-ben bekövetkezett haláláig.

0 Tovább

81 éves Moldova

1934-ben a mai napon született Moldova György, a legolvasottabb kortárs magyar író.
A Kossuth-díjas magyar író zsidó családban láttott napvilágot, Reif György néven. Gyerekként a budapesti gettóban élte át a háború végét. Felcseperedve a Színművészeti Főiskola dramaturgia szakán Csurka István évfolyamtársa volt, de diplomájának kezdetben nem sok hasznát vette, mivel kazánfűtőként és bányászként tudott csak elhelyezkedni.
Először novellákat kezdett publikálni "Moldova" álnév alatt, de filmírással is foglalkozott. Életművébe több mint 70 könyv tartozik, amelyekről az író így nyilatkozott: "Rossz könyvem van, de hazug, tisztességtelen nincsen."
1990-től heti rendszerességgel írt a Magyar Hírlapba, mint külső munkatárs. Moldova népszerűségének egyik titka, hogy leggyakrabban azokhoz a témákhoz nyúl könyveiben, amelyek a hétköznapi emberek mindennapi beszélgetéseinek is gyakori témái. Jellemző az íróra a vidéki tematika is, illetve az egyszerű kisemberek szerepeltetése. Talán riportkönyvei értek el a legszélesebb rétegekhez - amelyek a háború utáni magyar szociográfia megalapozásához is nagyban hozzájárultak.
Az író Kádár János nagy tisztelője volt, és a rendszerváltás után is az maradt - ez talán pályafutása legmegosztóbb mozzanata. Több könyvet is szentelt a politikus, illetve a róla elnevezett korszak rehabilitálásának. A Kádár születésének századik évdordulóján készült szobrot is ő leplezte le.
0 Tovább

Elstartolt a fehérvári versünnep, jelentkezés indul!



A székesfehérvári önkormányzat közleménye szerint a versünnepet a Fehérvár Médiacentrum a Székesfehérvári Egyházmegyével, Székesfehérvár Önkormányzatával, a Szent István Művelődési Házzal és a Vörösmarty Színházzal együttműködve szervezi. A programsorozat fővédnöke Spányi Antal megyés püspök és Cser-Palkovics András polgármester.

A VI. Fehérvári Versünnep zsűrijének elnöke Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész. A zsűri tagjai: Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésze, Varga Sándor újságíró, Bobory Zoltán költő, valamint Tornyai Gábor plébános.

A megmérettetésre a diákok két verssel nevezhetnek. A verseny két fordulóból, a válogatókból és a döntőből áll. Utóbbira április 12-én kerül sor.

A jelentkezés feltétele, hogy a diák székesfehérvári középfokú oktatási intézmény vagy a Székesfehérvári Egyházmegye középfokú oktatási intézménye tanulója legyen, esetleg más település középfokú oktatási intézményének tanulója, de székesfehérvári állandó lakóhellyel rendelkezzen.


(mti)

0 Tovább

Megjelent az év sikerkönyve!

Végre megjelent George B. Marwell Világok útvesztője című kötete!

0 Tovább

Nobel-díj - Gyimesi Timea irodalmár: az identitáskeresés és az emlékezés áll a Modiano-életmű középpontjában

Patrick Modiano a mai francia regény egyik nagy klasszikusa, életművének középpontjában az identitáskeresés áll - méltatta a Szegedi Tudományegyetem Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékének tanára a csütörtökön Nobel-díjjal kitüntetett francia írót.

0 Tovább

bookmixer

blogavatar

Megjelenések, regények, szakkönyvek, szerzők - ez a mixer azért van itt, hogy kikeverje neked az olvasnivalót az internetszerte legfrissebb hírekből!

Utolsó kommentek