Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Világháborús centenárium - Svejk, a derék katona szobrot kapott Csehországban

Svejk, a derék katona, Jaroslav Hasek regényének világszerte ismert és népszerű hőse szombaton délután szobrot kapott a dél-csehországi Putimban. Cseh- és Morvaországban ez az első Svejk-szobor.

0 Tovább

Szikvíz a tengerben - Baksa-Soós Attila rajzos-cetlis kötete


Szikvíz a tengerben címmel új kötettel jelentkezett Baksa-Soós Attila. Az íróként, költőként, zenészként, építészként, továbbá performanszairól is ismert szerző ezúttal rajzait, festményeit és hosszú évek óta gyűjtött cetlijeit párosította egymással.

0 Tovább

Életre kelt mesekönyvek: Kirsty Mitchell gyönyörű, szürreális képei

 Azt mondják, hogy amikor filmet nézünk, akkor a történetről kész képeket kapunk, ellenben az olvasással, vagy mesehallgatással, mert ez esetben viszont a saját agyunk állítja elő a történet képeit. Fokozott fontossággal bír ez a tény gyermekkorban, amikor az érzékeny gyermeki psziché a saját érettségének, és befogadóképességének megfelelő mennyiségű, és minőségű vizuálisnak tekinthető élményt generál az agyban.
Ezek az előképek annyira erősek, hogy sokan még felnőttként is emlékeznek arra, hogy gyermekkorukban ilyen érzést, képet, ízt, hangulatot, színt, vagy akár illatot társítottak például Hamupipőkéhez, Alice-hez, Piroskához, vagy éppen a gonosz királynőhöz, és a vasorrú bábához.
Pozitív, és negatív élményeink, előképeink nagyban hozzájárulnak a világhoz való viszonyunkhoz. A mese funkciója elsősorban nem a szórakoztatás, hanem annak a világnak, társadalomnak az erkölcsi normáit közvetíti, amelyben felnövünk. Archetípusokat mutat, és olyan, az idők homályába vesző tradíciókat tanít, melyek közvetítésében szüleink a mese segítsége nélkül igen nagy gondban lennének.
E mesék útmutatása gyermekkorunkban egyrészt felkészít az élet nagy eseményeire; születésre és halálra egyaránt. Másrészt pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy gyermeki pszichénk felkészüljön az egyre szélesebb, tágabb, és természetszerűleg bonyolultabb világ megértésére.
Kirsty Mitchell brit fotó-és képzőművész, divat-és jelmeztervező munkásságára mély hatással volt irodalomtanár és szenvedélyes mesemondó édesanyja, akivel gyerekkorában egy egyedülálló, saját történettel, karakterekkel teli csodavilágot alakítottak ki. A most bemutatásra kerülő Wonderland című fotósorozatban található számtalan zseniális kép tulajdonképpen ezt hívja életre, egyfajta tisztelgésként édesanyja emléke előtt.
Kirsty 2009 nyarán indította el a jelenleg is folyamatban, lévő legapróbb részletekig saját kézzel kidolgozott projektet. Igen, jól olvastátok, minden szakmai tudását felhasználva a jelmezeket és a kiegészítőket is ő készíti, így talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy bonyolultságtól függően egy-egy letaglózóan gyönyörű alkotás megjelenítése akár hosszú hónapokat felölelő munkát igényel a részéről. Az elmúlt több mint 4 évben 68 fotó készült (és még 10 darab várható), és alapjaiban változtatta meg a vírusként terjedő sorozat a művésznő életét és karrierjét.
forrás: booker.hu
0 Tovább

Komoly viták a 65. Frankfurti Könyvvásáron

Kedden nyílt meg az igen nívós Frankfurti Könyvvásár, immár 65. alkalommal, és máris számos feszültség került a felszínre az eseményen.

0 Tovább

Kővé vált betű: olvasni mindörökké!

Az olvasás igazi emberi, emberhez méltó tevékenység - annyira, hogy számos tehetséges szobrász állított emléket neki. Ezek a szépséges, nyugalmat sugárzó műalkotások állhatnak parkokban, könyvtárakban, kertekben, köztereken, de feltűnhetnek gótikus katedrálisok homlokzatán, templomokban is. Mind-mind az olvasást és az olvasó embert dicsérik.
0 Tovább

bookmixer

blogavatar

Megjelenések, regények, szakkönyvek, szerzők - ez a mixer azért van itt, hogy kikeverje neked az olvasnivalót az internetszerte legfrissebb hírekből!

Utolsó kommentek