weo.jpg

Az Egy Bárkában Weöres Sándorral című összművészeti esttel folytatja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a Weöres Sándor Centenáriumi Év programsorozatát szombat este a Bárka Színházban.

 

bk029334nagy.jpg

A Bárka Színház közreműködésével létrejövő emlékest a költő egyik legizgalmasabb versciklusára, az érzékien filozofikus 12 "szimfóniára" épül, amely látomásos és profetikus hangvételével a 20. századi magyar irodalom legjelentősebb alkotásai közé tartozik - közölte a minisztérium az MTI-vel.


weores-1.jpg Weöres Sándor minden szimfóniájából elhangzik egy-egy tétel, amelyet a Bárka Színház által felkért művészek, alkotók elevenítenek meg a művészet különféle eszközeivel, műfajaival: a költői szó megszólal a zene, a tánc, a film nyelvén, sőt 3D mapping formában is.


A produkcióhoz a Bárka Színház színművészei - Gados Béla, Ilyés Róbert, Kardos Róbert, Parti Nóra, Szabó Emília, Varga Anikó és Seress Zoltán - mellett csatlakozott Ladányi Andrea, Mispál Attila, Borlai Gergő, Gryllus Samu és a Hungarian Soundpainting Orchestra, Bordos László Zsolt és Beck Zoltán, valamint a 30Y zenekar.


Az előadást követően Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Steinert Ágota irodalomtörténész mond köszöntőt.


"Weöres Sándor életműve széles társadalmi kört szólít meg a filozofikus mélységeket feltáró, az élet alapvető 001.jpgkérdéseit boncoló lírától a gyermekversek és mondókák világáig. Munkássága nemzeti értékké érett" - olvasható a közleményben.


Az államtitkár az esemény korábbi sajtótájékoztatóján elmondta: az emlékévhez kapcsolódó következő nagyobb vállalás a Steinert Ágota szerkesztésében Braille-írással megjelenő Weöres Sándor-kötet, amelyet a látássérültek nemzetközi napján, a fehér bot napján mutatnak be október 15-én.

Forrás: MTI