Dánia legismertebb kortárs írónője tartja a mai napon a születésnapját. Janne Tellert minden iskolás ismeri, hiszen a kezdeti betiltások után regényei már a kötelező olvasmányok listáján szerepelnek.

A széles látókörű írónő sokáig makro-közgazdaságtannal foglalkozott, majd az Európai Unió kötelékeiben a világ számos helyén végzett konfliktuskezelő tevékenységet. Munkája miatt Teller számos országban élt, Brüsszeltől, Párizstól, Milánótól egészen Dar-es-Salaamig és Maputoig.

Janne Teller: Semmi

Janne Teller: Minden

Az írónő munkáit eddig több mint 13 nyelvre fordították le. Nemzetközi szinten legismertebb könyvei  gyerekeknek íródott regényei, azok közül is a Semmi, illetve a folytatásként is értelmezhető novelláskötet, a Minden. A Semmi volt Teller első olyan könyve, ami komoly botrányokat kavart. A történetben kamasz gyerekek keresik az élet értelmét. A nagy, közös vállalkozás érdekében minden gyerek feláldozza azt, ami a számára a legfontosabb, így a dolog nagyon hamar eldurvul. A szereplők komoly traumákon esnek át, és ha valamit végül megtanulnak, az pont az lesz, hogy vannak olyan dolgok, amiket nem (lenne) szabad feláldozni semmiért.

Janne Teller: Ha háború lenne nálunk

Janne Teller egy másik érdekes kísérlete a „Ha háború lenne nálunk” címet viselő vékony kis füzetke, amivel szintén a fiatalokat célozta meg. A különleges történetet minden országban a helyi viszonyokkal összhangban adaptálták, hogy a gyerekek valóban bele tudják érezni magukat a menekültek helyzetébe.