Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szakácskönyv a túlélésért

Az ausztriai lichtenwörthi haláltáborban fogva tartott nők által leírt receptekből jelenik meg a Szakácskönyv a túlélésért című kötet. A szénnel és grafitfoszlányokkal papírfecnikre körmölt 149 receptet tartalmazó könyvet csütörtökön mutatják be Budapesten.

0 Tovább

Majdnem nyolcvan év után jelenik meg a cenzúrázatlan Márai-regény



Mintegy nyolc évtized után vehetik kézbe a magyar olvasók a TELJES Egy polgár vallomásai című regényt, Márai Sándor remekművének eddigi cenzúrázott változata helyett. A kötetet november 4-én jelenteti meg az életművet gondozó Helikon Kiadó.

0 Tovább

Megjelent Malala könyve magyarul! - a tálibok által lelőtt lány vall felépüléséről és elveiről is

Megjelent Malala Juszufzai könyve, az Én vagyok Malala magyarul is! A kötetben az alig 16 éves lány elmeséli azt az elképesztő utat, amit rövid élete alatt eddig bejárt.
Malala Pakisztánban, a Swat-völgyben élt családjával, és mint ahogy az rendjén van, kis korától kezdve iskolába járt.
Akkor kezdtek megváltozni a dolgok, amikor a szélsőséges, iszlamista tálibok megszállták a Swat-völgyet, így Malala faluját is. Ezek a fanatikusok megtiltották, hogy a lányok iskolába járjanak, több iskolát leromboltak, bezáratták a lányokkal foglalkozó intézményeket.
11-12 éves korában írt egy vendég blogbejegyzést a BBC-nek, amiben részletesen elmesélte, milyen az élet azóta, hogy a tálibok rémuralma alá kerültek. Kitért arra is, hogy milyen rendes taníttatás nélkül az ottani lányok és nők élete, és elmondta: szerinte minden ember, és különösen minden nő számára az első és legfontosabb dolog, ha az elnyomatást el akarják kerülni, egy minőségi, első osztályú műveltség és taníttatás megszerzése.
A rendkívül intelligens, bátor, mégis nagyon szerény kislányt felkarolta a média: egymás után készültek vele interjúk, és csak úgy záporoztak a cikkfelkérések. Desmond Tutu dél-afrikai emberjogi aktivista komoly nemzetközi díjakra is felterjesztette a lányt.
A harc nem állt le: a pakisztáni hadsereg és a tálibok újra és újra összecsaptak, a lányokat is fogadó iskolák újranyitottak. Malala egyre elismertebbé vált - és egyre gyakrabban kapott halálos fenyegetéseket arra az esetre, ha nem hagyná abba intenzív, nagy figyelemmel kísért kampányát a nők tanuláshoz való joga mellett.
Aztán bekövetkezett az a borzasztó barbárság, amit senki sem tudott előre elképzelni: 2012 október 9-én tálibok megállították a lányokat hazaszállító iskolabuszt, és egy fegyveres felszállt. követelete, hogy Malala adja fel magát, különben kénytelen mindenkit lelőni. Miután a lány jelezte, hogy ő az, a fegyveres fejbe lőtte.
Az akkor 14 éves lány azonban túlélte a támadást, és teljesen felépült - most pedig minden eddiginél intenzívebben és nagyobb hatással kampányol szívügyéért: igyekszik elérni, hogy hazájában is, és a világ minden táján szabadon hozzájuthassanak is a felemelő tudáshoz a lányok és a fiúk egyaránt.
Így lett egy egyszerű, pakisztáni iskoláslányból a világ elnyomásban élő lányainak reménysugara - és a világ legfiatalabb Nobel-békedíj jelöltje!
Amikor egy talkshowban megkérdezték, mit gondolt, amikor megtudta, hogy a tálibok halálra ítélték és a megölésére készülnek, azt mondta:
"Arra gondoltam, hogy akkor jönne egy tálib, és meg akarna ölni. De akkor azt mondtam: és ha jön, akkor mit tennél, Malala? Azt feleltem magamnak, Malala, fogj meg egy cipőt és üsd meg vele! De akkor megint azt mondtam, ha megütsz egy tálibot a cipőddel, akkor nincs különbség közted és a tálib között. Nem szabad másokkal kegyetlenül, durván bánni. Másokkal békén, párbeszéden, műveltségen keresztül kell harcolnod. Akkor arra gondoltam, hogy elmondanám neki, mennyire fontos a taníttatás, és hogy még a te gyerekeidnek is szeretném, ha biztosítva lenne a taníttatás, ezt akartam elmondani neked, most pedig tégy, amit tenni akarsz!"
Malala szívbe markoló, tanulságos és igen értékes könyvét magyarul a Libri kiadó adta ki.
Az Én vagyok Malala Booker Könyváruházban 20% kedvezménnyel kapható.
forrás: booker.hu
0 Tovább

Weöres 100 - Bemutatták a Braille-írással készült kötetet (videóval)

Bemutatták a Weöres Sándor műveit Braille-írással tartalmazó kötetet kedden, a fehér bot nemzetközi napján Budapesten.

0 Tovább

Boldog születésnapot, Parti Nagy Lajos!

Két kötet is megjelent Parti Nagy Lajos 60. születésnapja alkalmából: Mi történt avagy sem címmel a Kossuth-díjas író, költő új elbeszéléskötete látott napvilágot, a Rókatárgy alkonyatkor című emblematikus verse pedig díszkiadásban jelent meg Tettamanti Béla rajzaival.

0 Tovább

bookmixer

blogavatar

Megjelenések, regények, szakkönyvek, szerzők - ez a mixer azért van itt, hogy kikeverje neked az olvasnivalót az internetszerte legfrissebb hírekből!

Utolsó kommentek