Végre a kezükbe vehetik a John Scalzi-rajongók Az utolsó gyarmatot is, melyből kiderül, mi lesz az emberiség és a Gyarmati Szövetség sorsa. Vajon John Perry és Jane Sagan képes lesz megmenteni fajunkat, vagy a Konklávé győzedelmeskedik és egyetlen ember sem marad életben az univerzumban?

A Vének háborúja és a Szellemhadtest után megérkezett Az utolsó gyarmat magyar fordítása is a boltokba. A rajongók pedig most sem fognak csalódni, Scalzi ismét remekelt.

Míg a Vének háborúja csupán egy bevezető regény volt, amiből megismerhettük Scalzi elképesztő univerzumát és annak szabályait, addig a Szellemhadtestben már kezdett körvonalazódni, ki vagy mi az emberiség és a Gyarmati Szövetség valódi ellensége. Az utolsó gyarmatban pedig maga a grandiózus összecsapás tárul a szemünk elé, melyben a Konklávé összeméri erejét az emberi fajjal.

Történetünk egy békés, nyugodt bolygón kezdődik a Huckleberry rendszerben. John Perry, miután teljesítette katonai szolgálatait, ezen a távoli bolygón telepedett le feleségével Jane Sagannal és nevelt lányával Zoë-val. A csöndes mindennapoknak azonban egy kettőre vége szakad, mikor Perry-t felkérik egy új gyarmat kormányzói tisztségére. A Roanoke bolygónak azonban megvannak a maga titkai, amikről nem hogy a jövendőbeli telepesek, de még a kormányzó sem tud. Az aprócska, alig 2500 főt számláló magkolónia belecsöppen az univerzum egyik legnagyobb politikai csatájába, és nagyon kell igyekezniük, hogy túléljék ezt a cselszövésre és hazugságokra épülő sakk-játszmát.


Az utolsó gyarmat ismét egy rendkívül izgalmas, feszes tempójú regény lett, tele csodás idegen fajokkal. Scalzi pedig most sem vesződött azzal, hogy pontos és részletes leírást adjon az új bolygóról, annak növényzetéről vagy állatvilágáról, csupán pár információmorzsát szórt el, a többit pedig az olvasó fantáziájára bízta. Talán ez teszi a Vének háborúja-sorozatot ilyen lebilincselővé, hogy a részletek kidolgozása az olvasó feladata. Az obinokat vagy épp a Roanoke farkasemberszerű lényeit mindenki máshogy képzeli el. Az író által alkotott univerzum ezáltal kicsit a miénk is.

Az utolsó gyarmat azonban nemcsak egy fordulatos történet, de Scalzi gondolkozni valóval is szolgált az izgalmak mellé. A mostani filozófiai tananyag arról szól, hogy vajon feláldozhatunk-e egy kisebb embercsoportot egy nagyobb túlélésének érdekében. Dönthet-e egy vezető vagy az adott politikai hatalom arról, hogy a halálba küld, akár egyetlen egy embert is, azért, hogy több száz vagy ezer, akár milliárd megmeneküljön. Van-e jelentősége annak, hogy az áldozat tisztában van az adott szituációval vagy sem? És mi történik akkora, ha az áldozat véletlenül rájön arra, hogy felhasználják és élete hamarosan véget ér? A kérdésekre adott válaszokat az olvasónak kell meglelnie, Scalzi csak lehetséges alternatívákat kínál fel.

Az Agave Kiadó gondozásában megjelent Az utolsó gyarmathoz elengedhetetlen az első két könyv ismerete, így aki még nem tette, gyorsan szerezze be ezt a remek sci-fi sorozatot, és alkossa meg Scalzival közösen a Gyarmati Szövetség uralta univerzumot.

Forrás:
Mádai Adrienn - Kultography
http://www.kultography.hu/2013/08/25/az-utolso-gyarmat-cel-az-emberiseg-megmentese/