Felolvasások, koncertek és különleges programok is várják a közönséget a Margó Irodalmi Fesztiválon, amelyet június 11. és 15. között rendeznek meg Budapesten.

    A Margó központja a Petőfi Irodalmi Múzeum lesz, ezen kívül azonban a város számos pontján találkozhat olyan ismert művészekkel a közönség, mint Grecsó Krisztián, Háy János, Rakovszky Zsuzsa, Lackfi János vagy Lovasi András - olvasható a szervezők közleményében.


    Számos felolvasás és koncert szerepel a programok között, azonban új kontextusban is lehet majd írókkal, költőkkel, zenészekkel és műveikkel találkozni. Háy János író és Beck Zoltán (30Y) rockzenész estjén például a szépirodalom és a popkultúra határbontásának, a Dés és a Grecsó testvérpárok közös programján pedig az irodalom, a zene és a tánc találkozásának lehet tanúja a közönség.


    A fesztivál fő eseménye idén is az irodalom éjszakája lesz, amelyen június 14-én 21 író 7 rendhagyó és népszerű helyszínen mutatja be művét.


    A rendezvény a kezdetektől nagy nyilvánosságot biztosít az utcai költészetnek, így a fesztiválon a slam poetry műfaj legjobbjai is fellépnek. Az idei eseménynek különleges apropót ad, hogy ekkorra jelenik meg a műfaj magyar történetét először feldolgozó és művelőit bemutató kötet Slam.pont címmel.


    Rakovszky Zsuzsa a Margón mutatja be a Magyarország 20. századi történelmét összefoglaló új regényét Szilánkok címmel, a Hangzó Helikon-sorozatban pedig Lovasi András zenész, dalszerző, énekes szólaltatja meg Lackfi János költő, műfordító verseit. 


    Feltűnik majd a fesztiválon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatója, Boldizsár Péter is, aki a közelmúltban híres filmrészletekre vágott ismert magyar versek szavalataival vált ismertté. A bemutatón az internetes sikertörténetet helyezik irodalmi perspektívába a szervezők.


Forrás: MTI 2014. május 31.