Jelentés a "frontról": a könvpiacról beszélgetett a Hetek Kenessei Istvánnal, a Booker Könyváruház ügyvezető igazgatójával könyvekről, megjelenésekről, olvasásról.

„A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, és az olvasó, aki olvassa.”
Kosztolányi Dezső

Hetek: Olvasnak még az emberek könyvet, vagy tényleg haldoklik a Gutenberg-galaxis?


K.I. : Herbert Marshall McLuhan filozófus-irodalomkritikus 1962-es  pesszimista előrejelzése ellenére, miszerint  hamarosan véget ér a könyv és a papír alapú média világa, a Gutenberg-galaxis köszöni szépen, jól van.  Persze az eltelt mintegy 600 év szükségessé tesz ráncfelvarrásokat, de a könyv túlélte a mozi és a rádió térhódítását, sikerrel állta a TV totális támadását, és nem fog eltűnni az internet és a digitális média tengerében sem.  A leírt betűnek, akár papiruszra, akár bőrre, kőre, akár papírra írják, évezredek óta valami különös varázsa van, ami véleményem szerint nem fog eltűnni soha. Gondoljunk csak arra a néhány kőbe vésett mondatra, amit Tízparancsolatként ismerünk, és több ezer éve sem veszített az aktualitásából,  az emberi civilizáció egyik alappillére azóta is.


Hetek: Köszönöm, megnyugtatott. De mi a helyzet a minőséggel? Mert gondolom, abban egyetértünk, hogy nem mindegy, mi van a lapokra írva.


K.I. Abszolút! Ebben a tekintetben már nem vagyok annyira optimista, mert az olvasási szokások egyre inkább a gyakran silány minőségű lektűröknek, a primer ösztönökre  ható szoftpornó jellegű  „műveknek” kedveznek.  Az idén legnagyobb példányszámban eladott könyv  a Szürke ötven árnyalata volt, és mivel a baj nem jár egyedül, trilógiává bővült további két kötettel.  Ha egy ilyen történet még  méretes botránnyá is dagasztható,  mint Szepesi Nikolett Én, a szexmániás  című „dokumentarista” kötete, üzletileg biztos siker a kiadónak és a szerzőnek.  A rossz nyelvek szerint a „kishölgyre” inkább illik az Én, a stekszmániás jelző, úgyhogy hamarosan a polcokon a folytatás.  Jókai nem volt ilyen termékeny fénykorában!


Hetek: A vámpíros-vérfarkasos tematika tartja még állásait?


K.I.: Úgy tűnik, lassan bealkonyul a vámpíroknak, hogy ezzel a képzavarral éljek, hiszen a vámpírokra a pirkadat jelenti a veszélyt. Szerintem több bőr már nincs ezen a rókán, vagyis vérfarkason, de nem vagyok teljesen nyugodt, mert  a szerzők fantáziája végtelen.


Hetek: Olvasunk minőségi irodalmat is?


K.I. : Szerencsére igen, bár egyre kevesebbet. Jól fogyott ebben az évben Márai Sándor Hallgatni akartam kötete, az új Esterházy  regény, a furcsa című Egyszerű történet vessző száz oldal - a kardozós változat, valamint a nagy orosz mesélő, Ljudmilla Ulickaja könyvei:  A mi urunk népe és a Daniel Stein, tolmács. Ez utóbbi egyébként az elmúlt 1-2 év legnagyobb olvasmányélménye volt számomra. Veszik az idei irodalmi Nobel-díjra leginkább  esélyes  japán Murakami  Haruki könyveit, főleg a nemrég megjelent Kafka a tengerpartont. A  Sztrugackij fivérek cenzúrázatlanul újra kiadott Stalker - Piknik az árokparton című kötete, amiből a világhírű orosz rendező, Andrej Tarkovszkij rendezett  kultfilmet  a 70-es évek végén, szintén nagy siker. Általában a megfilmesítés jót tesz egy könyv népszerűségének, lásd a Trónok harca sorozat és a Pí élete jó eladási mutatóit. Meglepően sok fogyott Dr. Eben Alexander A mennyország létezik - Egy idegsebész tapasztalatai a túlvilágról  című könyvéből. Van az olvasókban igény a spiritualitásra, de az olcsó okkult ámításokra is.


Hetek: Politika?


K.I. : A rendszerváltás környékének nagy leplezéseiről, politikai botrányairól szóló,  vegyes színvonalon  megírt-kiadott sikerkönyvek most mintha eltűntek volna. Viszont sokan vásárolták egy lengyel zsurnaliszta, Igor Janke Hajrá magyarok! - Az Orbán Viktor-sztori egy lengyel újságíró szemével kötetét. De ez inkább politikai marketing, mint tényfeltáró újságírás. Persze egy kis közéleti adok-kapok használhat egy könyvnek, jól időzítették Csáki Judit Alföldi színháza - Öt nemzeti év könyvének piacra dobását, és viszik is, mint a cukrot.


Hetek: A karácsony köztudottan a könyves szakma szüreti időszaka. Mire számíthatnak a könyvbarátok?


K.I.: Valóban, a könyv még mindig a leggyakrabban adott ajándék. Elfogult véleményem szerint a leghasznosabb is. Ilyenkor kerülnek a boltokba és az internetes könyváruházak  portáljaira a drága, szép albumok, igényesen kiállított sorozatok, és a slágerkötetek.  Nem ússzuk meg  Fejős Évát sem, aki immár a saját kiadója gondozásában jelenteti majd meg Száz éjjel vártam című legújabb romantikusát, jön Nyáry Krisztián irodalmi kukkoldájának  (Így szerettek ők - irodalmi szerelmeskönyv)  második része, és Deutsch Tamás is engedett rajongói ostromának, megörvendeztet bennünket dr. dajcstomi - Akkor és most  című önéletírásával. És ha valaki a  paleolit táplálkozást népszerűsítő könyvek útmutatásai ellenére mégis felszed majd pár kilót, lefogyhat Lakatos Péter  Paleolit edzés - Primal move - Ismerd meg az ősi erő titkát című kiadványának tanácsai alapján. Erre mondom: úgy  kellett már, mint egy falat kenyér!


Hetek: Köszönöm a beszélgetést!

Forrás: Hetek