bok_image_focus.jpg

Magyarország másodszor vesz részt a csütörtöktől vasárnapig tartó göteborgi könyvvásáron, amely a frankfurti után Európa második legnagyobb könyves seregszemléje. 

trónokharcaangol500.jpg

Magyarország - a Publishing Hungary program keretében - pavilonnal és különböző előadásokkal vesz részt a vásáron. Mint a szervezők írják, céljuk, hogy a svéd közönségnek bemutassák a magyar irodalom gazdagságát. A svédek által kedvelt és jól ismert szerzők további népszerűsítése mellett az is cél, hogy olyan kortárs magyar írókra, költőkre is felhívják a kiadók és a közönség figyelmét, akiket eddig még nem ismerhetett meg a svéd közönség - olvasható a Balassi Intézet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.


Ennek jegyében készült a svéd nyelvű katalógus. A benne szereplő írók, költők közül eddig csak Kányádi Sándor versei jelentek meg svédül. A katalógusban kortárs írók, költők - Fehér Béla, Grecsó Krisztián, Hász Róbert, Háy János, Iancu Laura, Kiss Judit Ágnes, Kukorelly Endre, László Noémi, Lipcsey Emőke, Oravecz Imre, L. Simon László, Szentmártoni János, Szécsi Noémi, Tar Károly, Temesi Ferenc és Tóth Krisztina - és egy-két alkotásuk szerepel.


bokmassa lores.jpgEbben az évben László Noémi és Kányádi Sándor mellett Kiss Judit Ágnes és Kukorelly Endre látogat el a vásárra, velük Maria Larsson könyvtáros és gyermekkönyvkiadó-vezető beszélget majd.

Kányádi Sándor három programban is szerepel: a stockholmi román kulturális intézet meghívására svéd fordítójával, Ove Berglunddal beszélget a román pavilonban egy román-magyar közös program keretében, erre a beszélgetésre sor kerül egy későbbi időpontban is. A beszélgetéseket Lipcsey Emőke író moderálja, aki a Balassi Intézet megbízásából a göteborgi könyvvásár svédországi koordinátora. Kányádi Sándor megzenésített versei is megszólalnak a nagyszínpadon a Kaláka együttes előadásában.

A vásár egyik témája idén a romák helyzete Európában. Ennek jegyében két programmal is készülnek. Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára és Cecilia Malmström EU-biztos pódiumbeszélgetésének címe: Európai romák - a társadalom rejtett erőforrásai. Ove Berglund műfordító pedig Rafi Lajosra emlékezik az egyik program keretében.

Svéd-magyar kapcsolatok címmel kerekasztal-beszélgetést is rendeznek. A beszélgetésen Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, Gunnar Ardelius, a Svéd Írószövetség elnöke, László Noémi, az Erdélyi Magyar Írók Ligája elnöke, Kukorelly Endre, a Szépírók Társasága vezetőségi tagja vesz részt.

A magyar pavilonban a katalógusban szereplő írók, költők munkái mellett olyan klasszikus és kortárs magyar szerzők könyveit állítják ki, amelyek már svédül is olvashatók. A pavilon falát Fehér János György fotóművész munkái díszítik.

A hatalmas területen zajló nemzetközi fesztivál a könyves pavilonok mellett számtalan előadásnak is helyet ad. Szemináriumok hallhatók többek között irodalomról, tudományos kutatásokról, aktuális társadalmi és gazdasági kérdésekről, vagy akár a szakácsművészetről

Az események egyik fénypontja mindig az előző évi irodalmi Nobel-díjas szereplése. A göteborgi könyvvásár díszvendége idén Románia lesz. "Az, hogy Románia a figyelem középpontjába kerül, számunkra is lehetőséget ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet az erdélyi magyar irodalomra s ezen keresztül a romániai magyar kisebbségre" - olvasható a közleményben, amelyben hozzáteszik: ennek jegyében van jelen az eseményen László Noémi és Kányádi Sándor, és emlékeznek a nemrég elhunyt Rafi Lajos erdélyi cigány költőre.

Forrás: MTI