"Az egyetlen magyar NBA-játékos" alcímmel megjelent Dávid Kornél 127-szeres válogatott kosárlabdázó önéletrajzikönyve.

    A csütörtöki sajtóbemutatón a 42 éves ex-játékos elmesélte, hogy amikor 1999-ben megérkezett a Chicago Bullshoz, a klubnál vagy a szállodában folyton keverték a család- és keresztnevét, és senki sem tudta, hol van Magyarország. "Mivel az NB I-ből minden átmenet nélkül, egyenesen az NBA-be csöppentem, kellett pár hónap, amíg megszoktam a körülményeket" - mondta Dávid, aki öt klubnál 109 meccsen szerepelt a tengerentúlon.


    A közelmúlt és a jelen két legnagyobb alakjáról, Michael Jordanről és LeBron Jamesről kifejtette, mindkettejüket ismeri a pályáról. A mélyről indult Jordan kivételes tehetségével megelőzte a korát, és bár voltak sztárallűrjei, valamint csapattársaival is keményen bánt, mindig élen járt a munkában, példát mutatva állhatatosságával. Az elképesztő fizikai adottságokkal megáldott Jamest ugyanakkor gyerekkorától sztárnak nevelték, ennélfogva minden ligában felért a csúcsra.


    A kötetben - melynek társszerzője S. Tóth János újságíró - az ötszörös magyar bajnok kosaras beszámol a válogatottban a 90-es évek végén tapasztalt "biztosítási hercehurcákról", illetve arról is, hogy miért hagyott ki meccseket a nemzeti csapatban. A 2008-ban visszavonult Dávid szerint a jelenleg a spanyol Vitoriában játszó Hanga Ádám áll ahhoz a legközelebb, hogy szintén eljusson az NBA-be, és bízik benne, hogy előbb-utóbb ő is megkapja a lehetőséget.


    Ami a jelenlegi NBA-szezont illeti, a bajnok Alba Fehérvár elnöke kifejtette, szerinte Kevin Durant lesz az alapszakasz legjobbja, a végső sikerre pedig a címvédő Miami mellett az Oklahoma Citynek, az Indianának és a Portlandnek lehet esélye. "Idehaza az Albával egyértelműen a címvédés a feladatunk, bár jelenleg a Szolnok a favorit" - tette hozzá Dávid Kornél.


Forrás: MTI 2014. február 20.