Könyvbemutatóval, koncerttel és kiállítással is várják az érdeklődőket március 7-én a nőnapi KönyvTÁRlaton az Országos Széchényi Könyvtárban.

    Beke László művészettörténész Ki volt Madzsar Alice? címmel a mozdulatművészet alapítóját és a hazai nőmozgalom egyik képviselőjét mutatja be. Madzsar Alice munkássága kiterjedt a munkásmozgalmi színjátszásra és a gyógytornára. Kortársai közé tartozott Jászi Oszkár, Palasovszky Ödön, Hevesy Iván, Kálmán Kata, Bortnyik Sándor, Kozma József és Kassák Lajos. 


    Bartal Mária irodalomtörténész Takács Zsuzsa   kötetét méltatja. A test imádása - India című verseskötet  (2010) Kalkuttai Teréz emberfeletti segítő munkájának belső küzdelmeit és a beteg, haldokló testek tapasztalatát szembesíti a női szexualitás testi-tudati önreflexióival. A szélsőséges testtapasztalatok többek között Teréz anya naplórészleteinek, a 19. századi orosz regényirodalom nagyjainak, valamint József Attila és Kertész Imre  sorainak újraírásaként kapnak hangot a kötetben. Az előadás e gyökeresen különböző (szöveg)világok kapcsolódási pontjait keresi, a versek kérdésfelvetéseinek aktualitására és rendhagyó poétikai válaszaira szeretné felhívni a figyelmet.   


    Este Szalóki Ági énekes és Juhász Gábor dzsesszgitáros-zeneszerző ad koncertet. A műsorban magyar költők megzenésített versei, portugál fado, cigány hallgató, szefárd zsidó dal, magyar népdalok és Karády-feldolgozások is elhangzanak. Az érdeklődők ezen a délutánon fotókat és kéziratokat tekinthetnek meg Madzsar Alice hagyatékából, valamint válogatást Takács Zsuzsa műveiből.


Forrás: MTI 2014. március 1.