Az ekcentrikus, zseniális Sofi Oksanen finn írónő lesz a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendég írója.

Sofi Oksanen személyében először kapja finn alkotó a Budapest Nagydíjat, Ljudmila Ulickaja 2009-es kitüntetése óta ő a második írónő, aki a rangos elismerésben részesül.

Sofi Oksanen 2003-ban a Sztálin tehenei című könyvével robbant be a kortárs északi irodalomba. Ezt követően 2005-ben jelent meg a Baby Jane, majd 2008-ban a világhírt hozó Tisztogatás című könyve. Magyar nyelven műveit a Scolar Kiadó jelenteti meg. Legutóbbi könyvét, amely a Kun kyyhkyset katosiva (Amikor a galambok eltűnnek) címet viseli, szintén a Scolar fogja kiadni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából.

Oksanen a Helsinki Színművészeti Akadémián tanult dramaturgiát, első drámája a Tisztogatás volt, amelyből később megszületett az azonos című világsikerű regénye. A drámát 2011-ben a kaposvári Csiky Gergely Színház is bemutatta Valló Péter rendezésében. 

A fiatal írónő irodalmi munkásságát az évek folyamán számos rangos skandináv

és nemzetközi díjjal ismerték el. 2013-ban az első finn írónőként kapta meg a Svéd Akadémia által alapított irodalmi díjat. 2010-ben az észt köztársasági elnök a Terra Mariana Kereszt IV. fokozatával tüntette ki, 2012-ben pedig Sauli Niinistö finn államfő Finn Oroszlán érdemrendet adott át neki.

A könyvfesztivált 2014. április 24. és 27. között tartják, az esemény díszvendég országa a korábbi bejelentés szerint Törökország lesz.

Az írónő ismertségét és nemzetközi sikerét leginkább a Sztálin tehenei című kötete alapozta meg:

Forrás: mno.hu