Budapest, 2013. szeptember 17., kedd (MTI) - Új nemzeti standon mutatkozik be Magyarország az október 9-én kezdődő frankfurti nemzetközi könyvvásáron: a száz négyzetméter alapterületű pavilon a könyvek mellett Magyarország turisztikai, kulturális értékeire is felhívja a figyelmet.

    Zentai Péter László, a közelmúltig a frankfurti magyar szereplést is szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója elmondta, hogy a könyvvásár központi helyén lévő, átriumos elrendezésű stand alapszíne a fehér lesz, az új pavilon árát - mintegy 20 millió forintot - a MKKE fizeti.


    A frankfurti a világ legjelentősebb könyvvására, a világ éves könyves üzleteinek kétharmadát a rendezvény öt napja alatt kötik meg - hangsúlyozta az igazgató, aki szerint az esemény jelentősége megkívánta, hogy a hat éve bemutatott, azóta elavult régi standot megújítsák. Felidézte, hogy 1999-ben Magyarország mutatkozhatott be elsőként Frankfurtban a volt szocialista országok közül, szerinte a kortárs magyar irodalom külföldi sikertörténete is ehhez köthető.


    Kocsis András Sándor, a MKKE elnöke megjegyezte, hogy a külföldi könyves vásárokon való szerepléseket jelenleg szervező Balassi Intézet nem járult hozzá a stand költségéhez, a könyves szervezet 4 millió forintot kért a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által finanszírozott, 100 millió forint keretösszegű Publishing Hungary programból, de az összeget nem kapták meg. A programot, amely a Balassi Intézet és a 19 külföldi magyar intézet szervezésében valósul meg, kifejezetten Magyarország nemzetközi könyvvásári megjelenésének támogatására indította az NKA - tette hozzá.


    Az MTI kérdésére, hogy ki szervezi a magyar stand programjait, az elnök azt felelte, hogy a Balassi Intézet terveiről egyelőre nem tudnak, noha tavaly kifejezetten jó együttműködés alakult ki.


    Zentai Péter László hozzátette: a MKKE mindig az állam megbízásából, a külföldi kulturális intézetekkel együttműködve képviselte a magyar könyvszakmát külföldön, ez így lesz idén is, szerinte az éves könyvtermés körülbelül egy százalékát tudják bemutatni a nemzeti standon.


    A könyves szervezet a könyvek bemutatásáról, a tárgyalások zavartalanságáról gondoskodik, míg a Balassi Intézet várhatóan kulturális programokat szervez.

Forrás: MTI