Budapest, 2014. január 30., csütörtök (MTI) - Megjelent Babiczky Tibor első regénye Magas tenger címmel a Magvető Kiadónál. A főként költőként ismert szerző 180 oldalas könyve egy nyomozóról szól, aki saját bűntudatának eredetét kutatja.

    A legnehezebb kérdés a regény műfajának a meghatározása, sokak szerint új műfaj született - mondta el az MTI-nek Babiczky Tibor, aki szerint azért nehéz a kötet besorolása, mert bár vannak benne krimiszerű elemek, zsánerek, mégsem lehet bűnügyi történetnek nevezni, mint ahogy az sem teljesen egyértelmű, regényről van-e szó. "Novellafüzérnél több, de a klasszikus regényformához képest töredezettebb" - vélekedett.


    A szerző felidézte, hogy a könyvben több bűntény is történik, némelyik meg is oldódik, a könyv mégsem erről szól: a nyomozó főhős saját bűntudatának eredetét próbálja felderíteni. "Inkább fejlődési regény jellege van, a nyomozás csak díszlet" - jegyezte meg. Elmondta, hogy nem akart megidézni nagy irodalmi nyomozóelőképeket, de bizonyos zsánerelemeket - mint például a sötét utca, a whiskey, a cigaretta - felhasznált. 



Babiczky Tibor - Magas tenger

-20%

2490 Ft

1992 Ft
   

 "Volt egy csomó történetem, amelyeket szerettem volna elmesélni, de tudtam, semmiképp sem valók versbe. Évekig küzdöttem azzal, hogy nem tudok prózában hitelesen megszólalni" - idézte fel az író, aki szerint valószínűleg az elbeszélés nézőpontjával volt baj, aztán olvasmányokból, barátok elbeszéléseiből váratlanul összeállt a nyomozó alakja. Az író kiemelte: főhősének nincs neve, mint ahogy az áldozatoknak is csak a keresztnevét alkotta meg - teljes névvel csak zeneszerzők, zenekarok szerepelnek -, ezzel az ábrázolt világ kilátástalanságára reflektál.


    Arra a kérdésre, mennyire volt magától értetődő, hogy a többi között a bűnnel foglalkozó, A jóemberek című verseskötete után krimit ír, azt felelte, hogy csak utólag tűnik természetesnek a regény megszületése. A kötetet két év alatt írta, változó intenzitással, amihez hozzájárult az is, hogy közben megszületett második kislánya. Babiczky Tibor elárulta: elképzelhetőnek tartja, hogy folytatja a regényt, a megtalált hang ugyanis érvényes lehet egy következő kötetben is. 


    Megjegyezte, hogy próza mellett folytatta a dalszövegírást is, ő írja például Both Miklós gitárprímás egyik zenekara, a Folkside szövegeit is. Both Miklós nehéz körülmények között élő fiatal roma zenészekkel alakított zenekart, a muzsikosokat egy egyhónapos országjárás közben kereste fel, a projektből a közmédia közreműködésével dokumentumfilm és lemez is készül - tette hozzá.


Forrás: MTI 2014. január 30.