Verne Gyula, Tolsztoj Leó, Marx Károly - volt egy időszak, amikor divatban volt a külföldi írók neveit magyarosan átírni, tulajdonképpen úgy tenni, mintha az illető magyar lenne. Ez az elég furcsa és kissé frusztráló szokás elgondolkodtatott minket a Booker irodában a minap: mi lett volna, ha híres magyar írókat és költőket pedig nyugaton külföldiesítettek volna, mi lett volna a magyar szerzőkből odakint? Hát gyorsan külföldiesítettük irodalmunk nagyjainak neveit. Lehet találgatni! Először leírjuk az illető szerző nevét külföldiesítve, aztán adunk egy rövid jellemzést róla, ahogy a külföldi kiadó reklámozhatta volna az illetőt, ha pedig végképp szabad a gazda és legalulra görget, megnézheti, melyik külföldi álnév mely szerzőnket takarja. Bemelegítésnek kezdjük is egy könnyebbel!
Melyik magyar írót takarja a külföldi név?

1. Steven Black
Ez a kiváló regényíró kiadónk büszkesége. Bár rengeteg kiváló állatregénye létezik, mindenképpen egyik főművének tekintjük Thornchester című regényét. Ifjaknak és ifjú lelkű felnőtteknek egyaránt ajánljuk!

2. Alexander Peterssen
Pubok és gazfickók, marhatenyésztők és a vidék tájaira kalauzol el minket ez az erőteljes folk beütéssel alkotó költő. Kiváló hangulat és autentikus, izgalmas folk témák!
3. Thomas Price
Felföldi hazájából elszármazott írónk igazi fenegyerekekről ír, akik nem félnek se a vadonban, se a nagyváros dzsungelében. Price művei szólnak az otthonuktól távol élőknek és azoknak egyaránt, akik idegenként élnek egy más vidélen.
4. Smoke McMilan
Smoke McMilan egyaránt otthon van versben, novellában, regényben. Művei nem nélkülözik az ízes nyelvezetet, sem a tanításra méltó igazságokat. Kötelező!
5. Fitzgerald Armwave

 
Armwave-ről úgy hírlik: ugyanolyan keményen bánik barátaival, mint ellenségeivel. Amikor ír, gunyorosan szurkálódik, mégis szeretik őt kollégái és ismerősei, hiszen tükröt tart eléjük, melynek képe ha fáj is, de segít épülni!
6. Valentine Vawerley
Valentine Vawerley országának válságos éveiben élt, s ilyen költészete is: egyaránt jellemző rá az alkoholgőzös mámor carpe diem mentalitása és a felelősségteljes harcos magabiztos reménykedése a győzelemre.
7. Maurice Joker
Maurice Joker írásának leghíresebb sajátosságai között említendő rendkívül részletes és érzékletes leírásainak sorozata. Regényeiben egyetlen fát sem említ, amiről ne szólna fél fejezet, és nincs házfal, amelynek legutolsó repedését ne jegyezné le.
 

8. Michael Beaney
Michael Beaney a költői filozófiától indult és a filozofikus költészetig ért el pályája során. Verseiben a költő legvégső határait kutatja - de hogy átlépi-e azokat, az már más kérdés.
9. Emery Birch
Emery Birch az irodalom minden területén kipróbálta magát, de leghíresebbek színdarabjai. A bibliai témák sem idegenek tőle.
10. Andrew Gyve
Borús tekintetű költőnk szívén viselte népe sorsát, ez gyakran visszaköszön szürreális témájú munkáiban is. Nem éppen a tradícionális értékek őrzője - de verselése mindenért kárpótol!
11. Eugene Hide
Eugene Hide messze földön híres humoráról és igazi, élettel teli szereplőiről. Kikötők, világ körüli kalandok, elképesztő helyzetkomikum - ha Hide-ot olvas, garantáltan nem fogja kímélni rekeszizmait!
Hát ők volnának. Lehet találgatni. :) Görgessen le a cikk aljára a megfejtésekért!
*
*
*
*
*
*
*
*
1.: Steven Black: Fekete István
 
2. Alexander Peterssen: Petőfi Sándor
 
3. Thomas Price: Tamási Áron
4. Smoke McMilan: Füst Milán
 
5. Fitzgerald Armwave: Karinthy Frigyes
6. Valentine Vawerley: Balassi Bálint
 
7. Maurice Joker: Jókai Mór
8. Michael Beaney: Babits Mihály
 
9. Emery Birch: Madách Imre
10. Andrew Gyve: Ady Endre
11. Eugene Hide: Rejtő Jenő
Nagy design-kreatív-művész akciók!
Scolar design-kreatív-művészeti könyvek 20-70% kedvezménnyel: http://www.booker.hu/konyvek/scolar_kiado_akcio__-70/
Cser kézimunka-kézműves kötetek 20-40% kedvezménnyel: http://www.booker.hu/konyvek/cser_kiado_-20_-_-40/
forrás: booker.hu