Kegyetlen gyilkosság áldozata lett az írónő


A hatóságok szerint, Susmita Banerdzsít a fundamentalista fegyveresek amiatt a bestsellerré vált könyve miatt ölték meg, amiben a táliboktól való meneküléséről írt.
A 49 éves Susmita Banerdzsí szitává lőtt holttestét csütörtök reggel találták meg egy vallási iskola mellett a kelet-afganisztáni Paktika tartomány székhelye, Serán város közelében. A rendőrség szerint tálib fegyveresek előző este ölték meg, a tetemen mintegy 20 lövedék nyomát találták meg.

Susmita Barendzsí 2003-ban Calcuttában (Fotó: alvinet.com/ Deshakalyan Chowdhury AFP)
Susmita Barendzsí 2003-ban Kalkuttában (Fotó: alvinet.com/ Deshakalyan Chowdhury AFP)

Susmita Banerdzsí 1989-ben költözött Afganisztánba, miután férjhez ment egy afgán üzletemberhez. A tálibok 1993-as hatalomátvétele után emigrációba kényszerültek, ahonnét nemrég tértek vissza, hogy kórházat létesítsenek.

A szerző civilben egészségügyi munkásként dolgozott választott hazájában, és munkásságának részeként filmre vette az afgán nők életét.
A BBC beszámolója szerint az írónő otthonába behatoló tálibok megkötözték a férjet és a többi családtagot, majd az írónőt kirángatták az udvarra és "kivégezték", holttestét a vallási iskola közelében "dobták a szemétbe".

A Banerdzsí afganisztáni életéről és a tálibok előli 1995-ös kalandos meneküléséről szóló, Kabuliwala's Bengali Wife című könyv nagy siker lett Indiában és országosan ismertté tette a szerzőt, a műből Escape From Taliban címmel bollywoodi film is készült.

Az afgán rendőrség szerint az írónőt könyve miatt gyilkolták meg a tálibok. A memoárban Banerdzsí egyebek közt arról írt, hogy Afganisztánban elviselhetetlenné vált az élet a tálibok hatalomra kerülése után.

Férje szerint az írónő "számos ellenséget szerzett a tálibok körében mindazzal, amit a múltban írt, mondott vagy filmezett".
Forrás: MTI , Kultúrpart