Szeptemberben kerül a boltok polcaira Nagy-Britanniában Hilary Mantel új könyve, amelyben azonban nyoma sincs Thomas Cromwellnek, a Booker-díjas Farkasbőrben (Wolf Hall) és Bring up the Bodies című történelmi regények főszereplőjének, hanem napjainkban játszódó novellák sorakoznak benne.

    A The Assassination of Margaret Thatcher című gyűjtemény tíz novellát tartalmaz. A kiadó megerősítette, hogy a tavaly elhunyt egykori miniszterelnök karaktere is megjelenik a kötetben. A brit írónő korábbi sikerkönyvei VIII. Henrik udvarára fókuszálnak, a sorozat központi figurája pedig Thomas Cromwell, a XVI. századi Tudor-király nagyhatalmú politikai mindenese, tanácsadója és - bukásáig - első számú bizalmasa.

Hogyan lett naggyá a Tudor-dinasztia?


    Az 1985 óta publikáló Mantelt regényíróként és irodalomkritikusként is tisztelet övezi Nagy-Britanniában. A Thomas Cromwell-trilógiájának első és második részeként napvilágot látott Farkasbőrben (Wolf Hall) és Bring up the Bodies című regények nem csupán a bestsellerlistákat uralták, de 2009-ben és 2012-ben a Booker-díjat is elnyerték. Mindkét regényt a közelmúltban vitte színre a Royal Shakespeare Company, amely március végéig tartja repertoáron a produkciókat.

Holtaknak menete


    Az írónő kiadója szerint az új könyvben szereplő történetek jelenkori környezetben játszódnak. "Míg legutóbbi két regénye a modern Anglia megszületésének idejére nyúlt vissza, addig a The Assassination of Margaret Thatcher azt az országot mutatja be, amellyé váltunk" - húzta alá Nicholas Pearson, a 4th Estate kiadó munkatársa.


    A rajongók türelmetlenül várják a Cromwell-trilógia befejező részét, ám Mantel elárulta, hogy a regény megírása évtizedekbe is telhet. Az írónő egy tavaly októberi BBC-interjúban türelemre intette olvasóit és elmondta, hogy "nem sieti el" a regényfolyam befejezését.

Erzsébet, a királynő


    A 13 könyvet jegyző Mantelnek II. Erzsébet királynő az egyik legmagasabb polgári kitüntetést, a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka (CBE) címet adományozta 2006-ban. Az írónő nyerte a Costa Book Awards 2012-es regényírói díját Bring Up the Bodies című történelmi munkájával, amely nem sokkal később a brit irodalmi elismerés nagydíját is elnyerte - adta hírül a BBC News.
    (http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-25774397  )



Forrás: MTI 2014. január 17.