A világ első irodalmi tehetségkutatója indult Masterpiece (Mestermű) címmel az olasz köztévében; a győztes könyvét százezer példányban megjelenteti a rangos Bompiani kiadó.

Irodalmi tehetségkutatót indított az olasz köztévé – a világon elsőként. A Masterpiece (Mestermű) című műsor győztes alkotását százezer példányban nyomja majd ki a Bompiani kiadó. A beküldött mintegy ötezer kézirat több mint hétszázezer oldalának elolvasása után 70 írójelöltet választott ki az olasz köztévé 3-as csatornájának zsűrije, adásonként 12 versenyző mérkőzik meg egymással.

Az első, vasárnap esti adás mezőnyét a sokszínűség jellemezte: tizenéves, nyugdíjas, háziasszony, pincér, mozgássérült, ipari munkás, banktisztviselő és munkanélküli is bemutatkozott. A tizenkét reménybeli írót minden adásban először egyenként kérdezi beküldött művéről a zsűri. A testület legismertebb tagja Giancarlo De Cataldo, akinek Bűnügyi regény című könyvéből film is készült, amelyet a magyar mozik is játszottak. A jelöltek fel is olvasnak egy-egy jellemző részt a kész műből. Minden adás része a “merülőpróba”. Ide már csak a szavazatok többségével továbbjutó négy játékos kerülhet be. Közülük ketten egy idősek számára rendezett táncesten gyűjtenek tapasztalatokat, a másik párt pedig egy Don Rambo nevű pap közösségébe viszik. A lelkész arról ismert, hogy hajdan küzdősportbajnok volt, most pedig a legkülönfélébb embereket gyűjti maga köré.

A jelölteknek ezután meg kell írniuk az élményeiket a zsűritől kapott speciális szempont alapján. Amit leírnak, azt fogalmazás közben is olvashatják a nézők, akiknek szavazataira – mint minden tehetségkutató show-ban – szintén számít a tévétársaság. A show része egy “gyóntatófülke” is, ahol az íróaspiránsok aggályaikról, szorongásaikról vallhatnak. Ketten jutnak tovább, ők az “edzőjükkel” szemet gyönyörködtető utazásra indulnak, panorámalift viszi fel őket a város legmagasabb épületének tetejére. A felvonóban meglepetésvendég várja őket. Az első adásban a Bompiani könyvkiadó igazgatóját, Elisabetta Sgarbit kell az utazás 59 másodperce alatt meggyőzniük arról, hogy a saját regényük a jobb.

Idén hat adás lesz, majd a sorozat januárban folytatódik, akkor a kiválasztottak még nehezebb kihívások elé néznek. A végső nyertes regénye százezer példányban a Rai, a Bompiani kiadó és a Corriere della Sera napilap együttműködésében jelenik meg 2014-ben. A kezdeményezők azt szeretnék elérni az irodalmi show-val, hogy többet beszéljenek Olaszországban a kevéssé ismert írói mesterségről, és hogy többet olvassanak az emberek egy olyan országban, ahol a megkérdezetteknek csak a 46 százaléka olvasott el legalább egy könyvet a múlt év folyamán. ”Ez a műsor nem játék, hanem igazi kihívás” – jelentette ki a zsűri egyik tagja, Taiye Selasi afrikai származású brit írónő, aki lelkendezve beszélt a jelentkezők képességeiről. “Minden aggályom szertefoszlott, amikor három igazi regényt is találtam az elolvasott kéziratok között” – mondta.

forrás: vs.hu