Kedden nyílt meg az igen nívós Frankfurti Könyvvásár, immár 65. alkalommal, és máris számos feszültség került a felszínre az eseményen.

A németországi könyves találkozó a legnagyobb a maga nemében: sok ezer kiállító és rendezvény, másfél ezer szerző, száz országból. Az idei díszvendég Brazília, ezért a programok bírálója az ország legsikeresebb írója, Paulo Coelho lehetett, aki azonban olyannyira nem volt elégedett, hogy nem is hajlandó megjelenni az eseményen. Leginkább azzal nem értett egyet, hogy mely szerzőknek teremtenek a szervezők lehetőséget a bemutatkozásra. Szerinte nem az számított a döntésnél, hogy ki reprezentálná legjobban az izgalmas brazil irodalmi szcénát, hanem a politika. Úgy tűnik, Paulo Coelho nagyon a szívén viseli a pályakezdő írók sorsát.

Paulo Coelho gondolatai segítenek a szürke hétköznapokon

A vásár fő vitatémája a rögzített árak fenntartása a könyvpiacon. Ugyanis a nagy amerikai cégek ez ellen küzdenek, és ha sikerülne elérniük, hogy olcsóbban árulhassák a nyomtatott irodalmat, akkor a hagyományos könyvesboltok azonnal lehúzhatnák a rolót. Ráadásul sokak félelme, hogy nem olyan odaadással kezelik a könyvkiadás és -terjesztés ügyét, mint egy kisebb, csak ezzel foglalkozó cég.

A találkozó legfontosabb gondolatai a fejlődés és az újdonság. Ezt több módon próbálják a programban hangsúlyozni. Egyrészt előtérbe kerül a gyermek- és ifjúsági irodalom mint a legdinamikusabban megújuló ágazat. Másrészt sok figyelem irányul a könyvkiadás és a kereskedelem legfrissebb formáira, alternatív lehetőségeire.

A Percy Jackson és az olimposziak sorozat zárókötete az egyik legsikeresebb ifjúsági regény

A könyvvásár német és magyar szenzációiról itt olvasható összefoglaló .

Forrás: MTI