Románia egyik legnagyobb könyvvásárán, a Bookfesten mutatják be a Duna-térség kulturális összefüggéseivel foglalkozó Donau Lounge projektet, amelynek meghirdetett célja a dunai országok kulturális együttműködésének erősítése.

    A Balassi Intézet bukaresti központjának hétfői közleménye szerint a Collegium Hungaricum Bécs által kezdeményezett projekt keretében a bukaresti közönség a régió íróival, a Dunához kapcsolódó legújabb művekkel találkozhat. 
    Dokumentumfilmeket vetítenek a Dunáról, irodalmi felolvasások és beszélgetések is lesznek. Kerekasztal-beszélgetést szerveznek Duna-stratégia: regionalizmus és fenntarthatóság címmel és bemutatják Hamvas Bélának A bor filozófiája című könyve román nyelvű kiadását.


    A bukaresti Romexpo vásárcsarnokban május 28. és június 1. között tartandó könyvvásáron kétszáz kiadó vesz részt, összesen háromszáz rendezvény lesz. A szervezők közlése szerint lesznek könyvbemutatók, kollokviumok, filmvetítések.
    Az olvasók mintegy egymillió könyvcím közül válogathatnak, ezek közül több ezer könyvet a vásáron mutatnak be először. A közönség találkozhat a legjelentősebb román írókkal, de a lengyel írók és költők is népes létszámban lesznek jelen, mert a nemzetközi könyvvásár idei díszvendége Lengyelország.
    A román közönség találkozhat Malgorzata Rejmerrel, akinek a Bukarestről írt riportkötetét mutatják be. Pawel Huelle, Janusz Leon Wisniewski és Dorota Maslowska írók is részt vesznek meghívottként, akárcsak Ryszard Krynicki és Wojciech Bonowicz költők.


MTI 2014. május 26.